Alles over

Mijn behandeling

Aanmelden

Als je last hebt van psychische klachten, is het belangrijk om langs de huisarts te gaan. Afhankelijk van jouw klachten, zal de huisarts een verwijzing maken naar de basis of specialistische geestelijke gezondheidszorg (ggz). Met die verwijzing kun je je bij ons aanmelden. Dat kan met een papieren verwijsbrief, of de huisarts kan de verwijzing direct online naar ons sturen. Zodra we de aanmelding of verwijsbrief ontvangen, sturen we je een intakepakketje toe. Daarin zitten onze algemene voorwaarden en een vragenlijst die je kunt invullen. Pas als we deze terug hebben, kom je op onze wachtlijst te staan. Hoe lang je ongeveer moet wachten, kun je hier vinden. Tijdens het wachten kun je al bij ons terecht voor leefstijlcoaching of je kunt gebruik maken van zelfhulp websites of apps. We hebben goede ervaringen met de VGZ Mindfulness App, checkjezelf.be en mentaalvitaal.nl.

Intakegesprek

Zodra je bijna aan de beurt bent, bellen we je om een intakegesprek in te plannen. Vergeet niet om een identiteitsbewijs mee te nemen, aangezien we verplicht zijn om een ID-check uit te voeren.

Tijdens de eerste twee gesprekken praten we samen over je klachten, wat er in je omgeving speelt, hoe je ermee omgaat en of je begrijpt waar de klachten vandaan komen. Ook geven we uitleg over hoe de behandeling werkt. Vervolgens bespreken we samen met de behandelaar welke doelen je wilt behalen en welke behandelingen daar het beste bij passen. We spreken af welk deel van de behandeling op locatie zal plaatsvinden en welk deel eventueel online kan. Dit kan via videobellen of met online modules waar je zelf mee aan de slag kunt. We stellen samen een behandelplan op, waar eventueel ook familie of vrienden bij betrokken kunnen worden. Het eerste gesprek duurt meestal een uur, het tweede gesprek 90 minuten.

Na deze gesprekken maken we een intakeverslag en sturen we een brief naar je huisarts, tenzij je liever geen contact met hen hebt.

Behandeling

Na de intakegesprekken kom je opnieuw op een wachtlijst te staan, maar dit keer voor de behandeling. Wanneer je bijna aan de beurt bent, dan neemt een behandelaar contact met je op om de behandeling te starten volgens het behandelplan. Na een aantal sessies evalueren we de voortgang. Hoeveel sessies dit precies zijn, hangt af van je behandelvorm. Tijdens deze evaluatie bekijken we samen in hoeverre de behandeldoelen zijn behaald en of er aanpassingen nodig zijn.

Afronding

Bij het laatste gesprek kijken we nogmaals naar het behandelplan en of alle doelen zijn behaald. We bespreken wat nodig is om terugval te voorkomen. In veel gevallen kun je daarvoor dezelfde websites en apps gebruiken als gedurende de wachttijd voor de behandeling.

Na afronding van de behandeling sturen we je een mail met een vragenlijst over je ervaringen tijdens de behandeling.