Alle informatie over

Systeemtherapie

Leeftijd

Alle leeftijden

Frequentie

Eens per 2 weken, in overleg

Behandelduur

4-12 maanden

Systeemtherapie is een vorm van therapie die niet alleen naar het individu kijkt, maar naar het hele ‘systeem’ eromheen. Dat systeem kan familie, vrienden, school, en andere belangrijke mensen of plaatsen in je leven omvatten. Het idee is dat problemen niet alleen voortkomen uit individuele eigenschappen of gedrag, maar ook uit interacties binnen dat systeem.

Hoe werkt een systeemtherapiebehandeling?

Tijdens een systeemtherapiebehandeling zal de therapeut met jou en je familie, vrienden, of andere relevante personen praten. Dit kunnen individuele gesprekken zijn, maar ook gezamenlijke sessies waarin iedereen aanwezig is. De therapeut zal vragen stellen over hoe jullie met elkaar omgaan, hoe jullie communiceren, en welke patronen er in jullie interacties te zien zijn.

Door deze gesprekken en observaties kan de therapeut patronen identificeren die bijdragen aan de problemen die je ervaart. Misschien komen bepaalde misverstanden steeds terug, of worden emoties niet goed uitgedrukt. De therapeut zal jullie helpen deze patronen te begrijpen en te veranderen.

Waarom is contact met het systeem belangrijk voor kinderen en jeugdigen?

Bij kinderen en jongeren is het contact met het systeem altijd een belangrijk onderdeel van de behandeling. Dit komt omdat hun omgeving, zoals familie en school, vaak een grote invloed heeft op hun leven en gedrag. Door met het hele systeem te werken, kunnen therapeuten de onderliggende problemen beter begrijpen en effectievere oplossingen bieden.

Wanneer wordt systeemtherapie toegepast bij volwassenen?

Bij volwassenen wordt systeemtherapie alleen toegepast als er een reden toe is, bijvoorbeeld als problemen lijken voort te komen uit relaties met partners, familieleden, of collega’s. In dat geval kan de therapeut beslissen om ook het systeem te betrekken in de behandeling, zodat ze een vollediger beeld krijgen van de situatie en betere manieren kunnen vinden om ermee om te gaan.

Heb je psychische hulp nodig?

Ga eerst naar jouw huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar Cirya GGZ. Tijdens het adviesgesprek bespreek je samen met de behandelaar welke behandelvorm het beste bij jou past.

Zorg die werkt ... Zorg die werkt ...