Over een depressie
In Nederland krijgt ongeveer een kwart van de volwassenen van 18-75 jaar ooit in het leven te maken met een depressie (2019-2022).
Die depressieve episode duurt gemiddeld een half jaar. Maar bij een op de vijf mensen duurt het zelfs langer dan twee jaar. Binnen de eerste vijf jaar na het herstel van een depressie heeft iemand 70% kans weer een depressie mee te maken.
Van een depressie wordt gesproken als bepaalde kenmerken minimaal twee weken aanwezig zijn, gedurende het grootste gedeelte van de dag. Over welke kenmerken gaat het dan?
Minstens een van de volgende twee hoofdkenmerken:
- Sombere stemming
- Verlies van interesse of plezier
Daarnaast spelen nog minstens vier van de volgende kenmerken een rol:
- veranderd eetpatroon (vergrote eetlust of afname in eetlust)
- veranderd slaappatroon (weinig of juist veel meer slapen)
- moeheid of energieverlies
- trager bewegen, of juist lichamelijk onrustig
- buitensporige schuldgevoelens of het gevoel waardeloos te zijn
- concentratieverlies, besluiteloosheid
- gedachten aan dood of zelfdoding
In veel gevallen is er bij een depressie sprake van een overheersend gevoel van hopeloosheid. Mensen hebben vrijwel geen verwachting meer van zichzelf, van hun naaste en van de toekomst. Het kan zijn dat u bepaalde kenmerken wel herkent, maar niet op het aantal van vijf kenmerken komt. Of dat ze nog geen twee weken duren. Dat zou erop kunnen wijzen dat u een ‘dip’ heeft. Het is dan mogelijk dat u een depressie aan het ontwikkelen bent. Maar het kan ook dat uw klachten na een korte periode weer verdwijnen. Wanneer u langer dan een aantal weken last hebt van depressieve gevoelens, die niet opklaren, en mogelijk zelfs erger worden, raden wij u aan naar uw huisarts te gaan.
Hulp nodig bij depressieve klachten?
Ga dan eerst naar jouw huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar Cirya GGZ.
Zorg die werkt ... Zorg die werkt ...