Elk mens heeft een eigen identiteit: wie je bent, hoe je denkt en wat je belangrijk vindt. Je identiteit wordt gevormd door verschillende onderdelen (zoals je woonplaats, familie, cultuur en de mensen met wie jij omgaat) en blijft je hele leven in ontwikkeling. Je kan jezelf vragen stellen als ‘wie ben ik’, ‘wat is voor mij belangrijk’, ‘wat vind ik leuk’ en ‘waar pas ik bij’. Deze vragen zijn onderdeel van een gezonde identiteitsontwikkeling, maar je kan hier ook in vastlopen. Zo kan je als kind of jongere bijvoorbeeld heel sterk ervaren dat hoe jij je voelt niet overeenkomt met hoe anderen jou zien, of dat wie jij bent niet goed aansluit op wat je omgeving van je verwacht. Dat kan ervoor zorgen dat je klachten ontwikkeld op het gebied van zelfvertrouwen, stemming en contact met anderen. Wanneer je je hierin herkent en je vast loopt ondanks hulp van je omgeving, kunnen kinderen en jongeren bij ons terecht voor professionele ondersteuning op het gebied van identiteitsontwikkeling. Helaas bieden wij op dit moment geen hulp voor volwassenen met identiteitsvraagstukken.
Vastlopen in de identiteitsontwikkeling kan op verschillende gebieden. Een van de gebieden waarop je vast kan lopen is gender, bijvoorbeeld wanneer je ervaart niet volledig ‘meisje’ of ‘jongen’ te zijn terwijl je wel zo aangesproken en behandeld wordt. Dit kan veel invloed hebben op hoe je je voelt en je kunt er (uiteindelijk) psychische klachten door krijgen. Bij Cirya kunnen we samen met jou onderzoeken waar jij je het prettigste bij voelt, dit doen we in individuele gesprekken.
Daarnaast bieden we begeleiding aan voor ouders van kinderen/jongeren die worstelen met hun identiteitsontwikkeling, dit kan zowel in de vorm van oudergesprekken als gezinsgesprekken.
Hulp nodig bij identiteitsvragen?
Ga dan eerst naar jouw huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar Cirya GGZ.
Zorg die werkt ... Zorg die werkt ...